La final de razboi. Participarea la Jocurile Inter-Aliate

iunie - iulie 1919

In vara lui 1919, lt. col. Virgil Badulescu, ca sef al Biroului Educatiei Fizice din cadrul Marelui Stat Major, primeste sarcina sa formeze un detasament sportiv cu care Romania va participa la Jocurile Inter-Aliate care au loc la Paris, pe stadionul Pershing (22 iunie-6 iulie 1919).
Printr-o prezenta multisportiva a 18 tari din coalitia invingatoare, jocurile marcau la modul simbolic sfarsitul razboiului.

Cei doi frati Dimancescu fac parte din delegatia Romaniei, in lotul de rugby.

(foto: echipa de rugby a armatei romane; jos - de la dreapta la stanga - fratii Ioan si Dimitrie Dimancescu)


(foto: ofiterii din delegatia Romaniei; in centru - lt. col. Virgil Badulescu)

Desi nu atat de importanta ca bilant (la rugby am pierdut cele doua partide disputate cu Franta si SUA), participarea romaneasca in cadrul unui context international evidentia necesitatea unei alte viziuni vis-à-vis de pregatirea fizica in randul fortelor armate.

La 28 iunie 1919, intre puterile aliate si Germania se semneaza Tratatatul de pace de la Versailles.
La 10 septembrie 1919 are loc la Saint Germain semnarea Tratatului de pace dintre puterile aliate si Austria prin care se recunoaste unirea Bucovinei cu Romania.
Prin Tratatul de pace de la Neuilly semnat la 10 noiembrie 1919 intre puterile aliate si Bulgaria se reconfirma frontiera romano-bulgara din 1913, cu recunoasterea Cadrilaterului ca teritoriu romanesc.
La Trianon, pe 4 iulie 1920 are loc incheierea Tratatului de pace dintre puterile aliate si Ungaria prin care aceasta recunoaste pe plan international unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide