Luptele din Basarabia, Pacea de la Bucuresti, sfarsitul ostilitatilor, Romania Mare

ianuarie 1918 - aprilie 1919

La inceputul anului 1918 trupele romane trec Prutul si ocupa pozitii in Basarabia pentru a proteja populatia locala. Armata rusa, in retragere de pe front, crease dezordine si se dedase la acte de vandalism si teroare. La 10 ianuarie se elibereaza Chisinaul si peste cateva zile se ia sub control tot teritoriul Basarabiei.In perioada care urmeaza incep incursiuni sovietice peste Nistru, la Soroca si Hotin (23 ianuarie - 1 februarie), soldate cu formarea unor “capete de pod”. Aceste pozitii sunt lichidate de trupele armatei regulate romane dupa lupte grele. Intr-una din aceste operatiuni, sublocotenentul Ioan Dimancescu este ranit grav (plagi multiple penetrante prin arme de foc) si este internat pentru doua luni si jumatate in spital din Iasi. (foto jos stanga)
Dupa externare (foto sus) ramane cu unitatea sa la Balti.
(CIC=Compania 1 Ciclisti, DIC=Divizia I Cavalerie) 

Prin lungi marsuri fortate si intrebuintarea rezervelor strategice, prin energii nebanuite si eroism, romanii au completat golurile lasate de marile unitati ruse, necedand teren.
Cand s-a constatat ca armata romana nu reprezenta decat un segment victorios intr-un front intreg cazut, Romania cere pace puterilor Centrale (28 februarie 1918). Dupa Pacea de la Brest-Litovsk dintre Puterile Centrale si Rusia Sovietica (27 martie 1918), Romania semneaza la randu-i preliminariile de la Buftea si Pacea de la Bucuresti (7 mai 1918).

Corpul expeditionar aliat (franco-englez) de la Salonic dupa ani de zile de pasivitate (trebuia sa actioneze inca din august 1916 ca o conditie a iesirii Romaniei din neutralitate si a intrarii in razboi alaturi de Antanta) porneste o ofensiva, spargand frontul si inaintand spre Sofia (12 septembrie 1918). Neintalnind rezistenta (armata maresalului Mackensen se retrasese), trupele aliate trec Dunarea si se indreapta spre Bucuresti spre a face joctiunea cu armata romana care tergiversase sistematic dezarmarea, desi ceruse pace. Pe 27 octombrie 1918, guvernul generalului Coanda da trupelor germane un ultimatum de parasire a teritorului romanesc (guvernul Margiloman demisionase).

Se semneaza armistitiul dintre reprezentantii puterilor centrale si Antanta prin incetarea totala a operatiunilor primului razboi mondial (Compiegne, 29 octombrie 1918).

Consiliul National Roman din Moldova consfiinteste unirea Bucovinei cu Romania la 15 noiembrie 1918. Sfatul Tarii de la Chisinau hotarase unirea Basarabiei cu Romania inca din 27 aprilie 1918.
La 1 decembrie 1918 are loc la Alba Iulia hotararea Marii Adunari Nationale cu participarea a peste 100,000 de romani veniti din toate tinuturile Transilvaniei si Banatului.


Pe 24 martie 1919, Ioan Dimancescu este convocat impreuna cu fratele sau de catre A.S.R. Principele Carol pentru parada de a doua zi. La o trecere in revista a trupelor, Regele Ferdinand ii va felicita personal pe toti cei prezenti. Fratii Dimancescu vor fi decorati cu British Military Cross (Dimitrie) si British War Medal (Ioan).
http://www.memoria.ro/?location=view_article&id=1385&page=39&l=en

(vezi si capitolul 15. Recunoasterea activitatii - distinctii militare)

Un comentariu:

Three Column Modification courtesy of The Blogger Guide