Straja Tarii

1934/37-1940

In a doua jumatata a anilor '30 incep sa se prefigureze vremuri de incertitudine. Liga Natiunilor Unite, ca institutie de control a convietuirii democratice mondiale incepe sa se demonetizeze si sa isi piarda prestigiul. Tratatele politice si garantiile date de marile puteri ale Antantei devin ineficiente. Carol al II-lea incepe sa-si construiasca o neutralitate activa si tinde spre o monarhie absoluta.


Incepand cu anul 1934 se infiinteaza "Oficiul de Educatie a Tineretului Roman" (OETR). Tinerii de ambele sexe faceau parte din "Straja Tarii" (nou infiintata), precum si din alte organizatii recunoscute de OETR (Cercetasii Romaniei, Asociatia Crestina a Femeilor - ACF etc.).

La 24 ianuarie 1937 se desfiinteaza OETR-ul prin reorganizarea "Strajii Tarii" ca singura organizatie de stat pentru indrumarea si conducerea tineretului in ceea ce priveste educatia fizica, moral-religioasa, sociala si nationala. Implicit este defiintata si Cercetasia, ale carei valori ale spiritului liber devin inutile in drumul spre o dictatura regala. 

“Straja Tarii” il avea in frunte pe Marele Strajer (regele Carol al II-lea), iar ca si comandant suprem pe proaspatul colonel Teofil Sidorovici. Din comitetul de conducere faceau parte Nissa Camarasescu si generalul Ion Manolescu.
Strajeria a fost o miscare cu caracter national monarhic, un amalgam heterogen cumuland etica patriotica, educatia religioasa, educatia fizica si aplicatii tehnice utile. Creatie a lui Carol al II-lea, s-a inspirat din Hitlerjugend-ul de la Berlin, in ideea de a empatiza cu nemtii.
Miscarea avea un caracter definitoriu de activitate “statala” si “obligatorie” pentru tineretul din Romania, ocupandu-se de educatia aceluiasi segment de varsta (7-18 ani) ca si cercetasia, cu o exceptie, limita de varsta a strajerelor fusese extinsa pana la 21 de ani.

(foto: ecuson, catarama, inele esarfa, insigne si nasturi Straja Tarii)

Structurile organizatorice erau:
-cuibul (echivalentul patrulei, avand in compunere 2 cuibusoare de cate 3 strajeri/e), 2-4 cuiburi formand o grupa
-centuria (la nivelul unei clase, spre deosebire de cercetasi, unde centuria corespundea unei scoli/liceu)
-stolul (la nivel de scoala/liceu)
-cohorta (toate unitatile dintr-o resedinta de judet, Bucurestiul avand 4 cohorte)
-legiunea (suma cohortelor din judet/capitala)
-tinutul (corespunzator unui teritoriu administrativ)
-falanga (cuprindea toate unitatile din tara).

Unitatile erau coordonate in activitatile curente si la defilari de catre comandanti sau comandante. Acestia erau selectionati dintre cei mai tineri si dinamici membri apartinand corpului profesoral, absolventi ai centrelor de specializare de la Predeal (pentru comandante) si Breaza (pentru comandanti).


Strajeria era organizata pe doua falange:
-Falanga Strajerilor condusa de Ioan Dimancescu (apolitic, considerat un bun organizator de care era nevoie si in noua structura) (pentru o perioada de timp falanga a fost condusa de lt. col. Petre Panu) si
-Falanga Strajerelor, condusa de Viorica Litzica (Zana Blonda),
ambii comandanti fiind preluati de la Cercetasie.

Activitatile specifice cercetasiei (tabere, concursuri, sezatori) vor continua si sub noua organizare.

[foto: ridicarea drapelului la o tabara de strajeri, 1939]

O data pe an, pe 8 Iunie, se celebra “Ziua Restauratiei”, data la care Carol al II-lea isi incepuse al doilea mandat regal in anul 1930. Ziua era si cea mai importanta din calendarul Strajeriei, fiind integrata in fastul totalitarist cu care se sarbatorea in tot mediul politic si propagandistic.

(foto: Ioan Dimancescu impreuna cu absolventii cursului de conducatori de strajeri, Predeal, 1939)

(foto: Ioan Dimancescu felicitat de ministrul de razboi)

(foto: demonstratie de 8 Iunie pe stadionul ANEF)

[foto Romania, revista Oficiului National de Turism, iunie 1938:
regele Carol al II-lea (1) primind defilarea strajerilor
mai apar in foto: Marele Voievod de Alba Iulia (regele Mihai) (2), Teofil Sidorovici (comandantul Strajii Tarii) (3), Ioan Dimancescu (seful Falangei Strajerilor) (4)]

Manifestarile de 8 Iunie se desfasurau in incinta stadionului ANEF (viitor Republicii) si cuprindeau parade, intreceri sportive si demonstratii “coregrafice” cu caracter de masa.
Exercitiile formatiilor de strajeri (baieti si fete), in reprize realizate ritmic pe acordurile fanfarei militare, erau urmate de defilarea coloanelor de strajeri. Manifestarea era organizata pana la cele mai mici amanunte de catre comandantul coordonator, maior Ioan Dimancescu.
La parada asistau Regele Carol al II-lea, Marele Voievod Mihai de Alba Iulia, membrii familie regale, membrii guvernului si componentii corpului plenipotential.

Statutele, regulementele, deciziile si hotararile organizatiei erau publicate in Buletinul - Straja Tarii.


Strajeria se constituie intr-o prezenta constanta si in presa vremii. In ziare si reviste exista Rubrica/Coltul Strajerului. Apar noi titluri in paginile carora si Ioan Dimancescu va semna articole cu tematica sportiva sau cercetaseasca:
[Maior I. Dimancescu, Organizatia baietilor din Anglia, De Straja, 10 octombrie 1938]
[Maior I. Dimancescu, Sporturile de iarna, De Straja, 12 decembrie 1939]
[I. Dimancescu, Iarna, cu sacul la spinare, Cuibul nostru, 1 ianuarie 1940]

(foto: Buletin Straja Tarii, De Straja si Cuibul Nostru, cu permisiunea Muzeului Militar National Ferdinand I)

Societatea Romana de Radiodifuziune pastreaza in arhivele sale marturiile programelor tematice "Ora Strajerilor" (stiri, indrumari si piese strajeresti).


Incepand cu anul 1938 Ioan Dimancescu este numit Directorul Educatiei Fizice si Sanatatii in cadrul Comandamentului Strajii Tarii.
Extrase din metodica publicata:
[Directivele de conducere si control ale miscarii sportive, Regulamentul cercurilor sportive strajeresti, Regulament pentru infiintarea si functionarea cercurilor de dansuri nationale strajeresti, publicat in Buletinul Straja Tarii nr. 4, aprilie 1940]
[Instructiuni cu privire la organizarea sporturilor de iarna, Buletinul Straja Tarii nr. 2, februarie 1940]

Prin evenimentele istorice de la 6 septembrie 1940, privind abdicarea lui Carol al II-lea (urmare a cedarii Basarabiei, Bucovinei de Nord, Ardealului de Nord si Cadrilaterului) si venirea la putere a regimului Antonescu, Strajeria este dizolvata din motive politice.
Tot atunci este inlocuit seful Sportului Romanesc, prof. Ioan Gheorghiu, care in ultimii ani ai Strajeriei coordonase toate federatiile (UFSR).
Generalul Antonescu, noul sef al statului, il numeste conducator al sportului romanesc pe Constantin Medeleanu. Orice activitate sau preocupare pentru tineretul roman nu mai este o prioritate a statului, Romania intrand 9 luni mai tarziu in cel de al doilea razboi mondial.

Privind restrospectiv, trebuie apreciat corect rolul avut de Strajerie in dezvoltarea educatiei fizice si a sportului romanesc in perioada interbelica.

3 comentarii:

  1. Anonim22/9/12

    Felicitari pentru efortul si daruirea cu care ati adunat toate aceste informatii. Mi se pare o munca uriasa care scoate la lumina aspecte ale cercetasiei pe care, eu recunosc cinstit, nu le-am gasit nicaieri.

    Succes si pe viitor!

    Cercetasii din Mioveni - Arges

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc si ramanem conectati! poate vom face impreuna si o actiune din seria http://pe-urmele-unui-jurnal.blogspot.ro/

    RăspundețiȘtergere
  3. buna ziua. sunt in posesia a 2 numere ale "revistei"/ numarul 2 si numarul 3 din anul II . an 1939. stie cineva valoarea acestora. numarul meu este 0763713684. sunt in conditii foarte bune. si in acestea am si un document original ( L'organisation de la jeunesse Roumanie)

    RăspundețiȘtergere