Retragerea in Moldova, cursurile Scolii de Ofiteri

noiembrie 1916 – iunie 1917

Pentru Romania, dupa succesul initial din Transilvania (august 1916), intrarea trupelor germane va intoarce dramatic soarta ostilitatilor: ofensiva pe frontul de la Dunare declansata de generalul Mackenzen si anularea operatiunii Flamanda coroborata cu contra-atacul din Transilvania al generalului Falkenhayn. In fata atacului asupra Bucurestiului si a pericolului de incercuire a armatei romane, curtea regala se retrage la Iasi, iar armata ocupa pozitii strategice in Moldova. Dupa batalia de la Neajlov pentru apararea Bucurestiului (pierduta), sef al Statului Major Roman fusese numit generalul Constantin Prezan.

Intrarea Romaniei in razboi si evolutia nefavorabila a actiunilor militare in lunile septembrie – octombrie 1916 pe fronturile din Transilvania si Dobrogea a determinat ca Marele Cartier General sa ordone evacuarea Scolii de Ofiteri de Infanterie la Botosani. Pe 6 octombrie Ioan Dimancescu se inroleaza ca bursier al scolii si pe 4 decembrie va depune juramantul.



Odata venita iarna 1916-1917, s-a trecut la reorganizarea si refacerea armatei romane sub auspiciile misiunii militare franceze condusa de generalul Berthelot.
Din cele 4 armate romanesti aflate in contact cu inamicul se reorganizeaza numai 2 armate, trecandu-se de la 25 la 17 divizii combatante. Reorganizarea se face astfel: armata a 2-a - sub comanda generalului Averescu si armata 1 - sub comanda generalului Eremia Grigorescu. De partea cealalta se aflau armata 1 austro-ungara a arhiducelui Franz Iosef, printul mostenitor si armata a 9-a germana,  comandata de generalul Mackensen. Aceste forte se esaloneaza pe arcul carpatic. In sud, in spatiul dobrogean era amplasata armata a 3-a bulgara.

Cu armament nou (trimis de Antanta prin teritoriul Rusiei tariste de la Murmansk pana la Iasi) si putere de foc pe unitate sensibil ameliorata, armata romana are un moral schimbat in bine, fapt care va fi demonstrat cu prisosinta in lunile ce vor urma.

La Scoala de Ofiteri zilele trec foarte repede, grabite de presiunea timpului ramas pana la reluarea luptelor. Cunostiintele teoretice din liceu, studiate pe timp de pace, se convertesc in scenarii de lupta.


Ioan Dimancescu obtine un scurt concediu in care isi va revedea mama si sora, aflate in refugiu la Focsani. Tot atunci isi va reintalni si fratele, acesta  participase  in toamna  lui 1916 la campania din sud.


Este avansat rapid caporal, sergent si elev plutonier in cadrul unor stagii intensive de instruire.


In aprilie 1917 este detasat la Regimentul 1 Graniceri, iar dupa un scurt stagiu va fi incadrat la Compania 1 Ciclisti din cadrul Diviziei I de Cavalerie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu