La studii in Statele Unite

1923-1926

Ioan Dimancescu absolvise la Brasov, in august 1920, Cursul de Educatie Fizica al Scolii de Vara pentru formarea instructorilor repartizati Caselor Ostasesti. Cursul fusese sustinut de col. Virgil Badulescu si se desfasurase cu concursul societatii YMCA.

Incepand cu anul 1923, la propunerile nominale facute de col. Virgil Badulescu catre Marele Stat Major, sunt trimisi in strainatate, in tari cu traditie formata, o serie de tineri ofiteri remarcati in mod special in perioada primelor cursuri si programe pentru formarea cadrelor militare (1919-1921) si deja detasati in cadrul INEF-ului.

Astfel, locotenentii Ioan Dimancescu si A.C. Botez (fosti colegi la Batalionul 1 de Vanatori de Munte Sinaia) sunt trimisi in SUA, spre a urma cursurile International YMCA College din Springfield / Massachusetts (SUA) intre anii 1923-1926. Aici se intilnesc cu tineri ofiteri din armatele Antantei (invingatoare dupa tratatul de la Versailles).
Alti ofiteri recomandati pleaca cu burse in Italia, Franta si Elvetia, revenind in tara pentru a activa ca promotori ai sportului si educatiei fizice in perioada interbelica.


Etapa Springfield inseamna insusirea unor cunostiinte metodice legate de educatia fizica. In acelasi timp Ioan Dimancescu va asimila intr-un cadru organizat (teorie, antrenamente, training-uri in tabere, excursii) conceptele YMCA pe care le va folosi in tara pentru activitatile legate de sport si cercetasie.

Experienta organizationala si culturala americana, precum si cosmopolitismul anturajului ii vor asigura un ascendent in dezvoltarea proiectelor viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu