Activitatea de organizare a Cercetasiei

1919-1937

La 8 Aprilie 1915 (data la care "Razboiul cel Mare" incepuse) Asociatia “Cercetasii Romaniei” era recunoscuta ca “persoana morala si juridica” de catre Corpurile Legiuitoare. Romania era inca in neutralitate. Principele Carol fusese numit Comandant al Marii Legiuni, conducerea asociatiei fiind realizata de catre Marele Sfat. Intrarea Romaniei alaturi de Antanta a prilejuit integrarea miscarii cercetasesti in efortul de razboi (1916-1918) prin Corpul Cercetasilor de razboi.

Imediat dupa razboi (1919-1923), pe fondul unei lipse de cadre de conducere, se refac structurile organizatiilor cercetasesti. Din anul 1920 (activand ca locotenent in cadrul Batalionului 1 de Vanatori de Munte / Sinaia) Ioan Dimancescu este comandant de Centurie in Cohorta Sinaia, perioada in care va porni demersurile pentru infiintarea Clubului Sportiv Peles.


Intors in tara dupa absolvirea studiilor de educatie fizica la Springfield (1926), capitanul Ioan Dimancescu se implica in activitatile de organizare si reprezentare a cercetasiei, fiind seful cohortei I Galben din Bucuresti si mai apoi comandantul Legiunii Pastorul Bucur.


Incepand cu anul 1928 Cercetasia este structurata ca directie a ONEF.
Marii animatori ai Miscarii Cercetasiei din Romania numara in randul lor pe generalul Condeescu, Simion Mehedinti, Constantin Chiritescu, Emanoil Bucuta, colonelul Ulisse Samboteanu, capitanul Teofil Sidorovici.
In anul 1929 principele Nicolae devine comandantul Marii Legiuni a Cercetasilor Romaniei si organizatia cunoaste un nou avant.


In timpul verii, tara este impanzita de tabere cercetasesti la mare sau munte (foto: tabara cercetaseasca la Sinaia - 1929).



Ioan Dimancescu face parte din delegatia care reprezinta Romania la a treia Jamboree internationala (Arrowe Park, Birkenhead/Marea Britanie, 30 iulie - 22 august 1929). La eveniment participa 50,000 de cercetasi din 43 de tari, fiind considerat cea mai mare intrunire cercetaseasca din istorie.

(foto: delegatia Romaniei alaturi de lord Baden-Powell)

Participa la cursuri si conferinte cercetasesti tinute pe Gilwell Park, devenit baza programelor de training pentru instructorii cercetasi. Numele domeniului este inclus de Lord Baden-Powell in titulatura sa nobiliara incepand cu anul 1929, cand este inobilat de regele George al V-lea ca "1st Baron Baden-Powell of Gilwell”.


In urma unui raport detaliat legat de a treia jamboree internationala (prezentat de catre lt. col. Ulisse Samboteanu - directorul Cercetasiei - la Congresul general al Cercetasilor, Arenele Romane, Bucuresti, 23-27 Aprilie 1930), principele Nicolae (comandantul Marii Legiuni) ia hotararea de a se organiza jamboree nationale din doi in doi ani.
Acestea se vor tine la Piatra Neamt (1930), Sibiu (1932), Mamaia (1934) si Brasov (1936).



La Sibiu (recordul de participare) sunt prezenti peste 2.500 de cercetasi, cazati in 1.500 de corturi, reprezentand organizatii nationale si internationale.

(foto: festivitatea de premiere de la sfarsitul manifestarilor
Jamboreei de la Sibiu – 1932)

Cu ocazia Jamboreelor de la Sibiu, Mamaia si Brasov s-au pus in circulatie serii de marci postale comemorative.


Delegati ai cercetasilor nostri pleaca la jamboreele internationale gazduite de tarile Antantei (Anglia, SUA, Franta, Cehoslovacia, Italia, Canada).

Alaturi de Principesa Ileana si Nissa Camaresescu, Ioan Dimancescu este cooptat in comitetul restrans care va pune bazele Organizatiei Cercetasele Romaniei la 18 ianuarie 1930.


In plin context de emancipare a conditiei femeii in societate, Cercetasii Romaniei vor sprijini si integra eforturile Asociatiei Crestine a Femeilor (ACF, filiala locala a YWCA) in diverse actiuni si manifestari (concursuri, parade sportive etc.).



De-a lungul activitatii sale, Ioan Dimancescu a fost un neobosit promotor al cercetasiei, implicand asociatia in activitatile sportive
[Sporturile de iarna la Sinaia, Universul, 8 ianuarie 1924]
[Concursurile cercetasilor la Predeal, Dimineata, 7 ianuarie 1934]
si sustinand legatura dintre cercetasie si educatia fizica
[cpt. Ioan Dem. Dimancescu, Despre Cercetasie, Gazeta Sporturilor, Sambata 12 Aprilie 1930]

A fost prezent la diverse conferinte si seminarii
[Prelegerile Asociatiunii Zarnesti, consemnate de Gazeta Transilvaniei (1922?, tema: Cercetasia, in legatura cu proiectul infiintarii unei cohorte la Zarnesti]
[Cercetasul – activitatea si rolul lui, Cpt. Dimancescu, 10 aprilie 1932, Scoala Comerciala Carol I]
si a colaborat cu revista Cercetasul dupa relansarea din anul 1930.
Eforturile sale au fost apreciate constant de catre comandamentul Marii Legiuni.




In 1934 Cercetasia trece la Oficiul de Educatie al Tineretului Roman (OETR).
Un an mai tarziu maiorul Ioan Dimancescu primeste Virtutea Cercetaseasca pentru "activitate cercetaseasca deosebita".


  • vezi secvente video de arhiva de la jamboree nationale interbelice (Sibiu/1932, Mamaia/1934 si Breaza/1935)



vezi si:
Alin Dimancescu, Contributia ofiterilor din armata romana la dezvoltarea cercetasiei, Document - Buletinul Arhivelor Militare Romane, 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu