La final de razboi. Participarea la Jocurile Inter-Aliate

iunie - iulie 1919

In vara lui 1919, lt. col. Virgil Badulescu, ca sef al Biroului Educatiei Fizice din cadrul Marelui Stat Major, a primit sarcina sa formeze un detasament sportiv cu care Romania a participat la Jocurile Inter-Aliate care au avut loc la Paris, pe stadionul Pershing (22 iunie-6 iulie 1919).


Printr-o prezenta multisportiva a 18 tari din coalitia invingatoare, jocurile marcau la modul simbolic sfarsitul razboiului.


(foto: ofiterii din delegatia Romaniei; in centru - lt. col. Virgil Badulescu)



Cei doi frati Dimancescu fac parte din delegatia Romaniei, in lotul de rugby, la prima prezenta internationala consemnata in palmaresul federatiei noastre.

(foto: echipa de rugby a armatei romane; jos - de la dreapta la stanga - fratii Ioan si Dimitrie Dimancescu)

Desi nu atat de importanta ca bilant (ex: la rugby am pierdut cele doua partide disputate cu Franta si SUA), participarea romaneasca in cadrul unui context international evidentia necesitatea unei alte viziuni vis-à-vis de pregatirea fizica in randul fortelor armate.

vezi si: 
- Dimitrie Dimancescu, Memorii - fragmente din anul 1919
- Alin Dimancescu, Jocurile Inter-Aliate, participarea romaneasca si consecinte pe plan sportiv
in revista ASTRA, nr.3-4, 2013




La 28 iunie 1919 intre puterile aliate si Germania se semneaza Tratatatul de pace de la Versailles.
La 10 septembrie 1919 are loc la Saint Germain semnarea Tratatului de pace dintre puterile aliate si Austria prin care se recunoaste unirea Bucovinei cu Romania.

Prin Tratatul de pace de la Neuilly semnat la 10 noiembrie 1919 intre puterile aliate si Bulgaria se reconfirma frontiera romano-bulgara din 1913, cu recunoasterea Cadrilaterului ca teritoriu romanesc.

La Trianon, pe 4 iulie 1920 are loc incheierea Tratatului de pace dintre puterile aliate si Ungaria prin care aceasta recunoaste pe plan international unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu